Skip to the content
}

LitFestBergen i media

Publiseringsdato:

02.03.2020

Eit utval presseomtale frå årets festival.

Verdibørsen: Hvor vanskelig er fred?

Vi skal møte to generasjoner sør-afrikanere, han som kjempet og vant frihet og demokrati. Og hun som vokser opp med og er kritisk til arven etter Nelson Mandela. Er frihetshelten blitt et plaster på et sår som ikke gror? (NRK Verdibørsen, 3.3.20)

«Aung San Suu Kyi bør miste Nobelprisen»

INTERVJU. For britiske James Byrne er det å gi stemme til de stemmeløse alt annet enn en floskel. I en fersk antologi har han samlet nyskrevne tekster av flyktninger fra Myanmar. (Vagant, 10.3.20)

Oppsving for LitFestBergen

– Vi hadde litt større program, og det kom litt flere besøkende, og vi har litt høyere inntekter, oppsummerer festivalleder Teresa Grøtan. (Bok365, 16.03.20)

NRKs Åpen Bok på toget med Esther Kinsky

Knut Hoem frå Åpen Bok i samtale med den tyske forfattaren Esther Kinsky på toget frå Oslo til LitFestBergen. Høyr togpraten om å lese langsomt, landskap i litteraturen, brexit, Olga Tokarczuk og Tarjei Vesaas her. (NRK, 21.02.20)

«Den store taperen i Syria-krigen er politisk islam»

I krigen er det hver enkelts oppgave å holde sjelen sterk, sier den syriske forfatteren Khaled Khalifa. (Vårt Land, 21.02.20)

Mary Ruefle er poet, men det er veldig lite hun vil beskrive som poetisk

Hun blir kalt en grensebryter, sjenerøs og intelligent i måten hun skriver på. Forrige helg gjestet hun Bergen. (Vårt land, 14.02.20)

«I salen sitter flere og leser. Ikke på mobilen, men i fysiske bøker. Det er nesten for godt til å være sant»

Kan litteraturen endre verden? Vår mann på litteraturfestivalen i Bergen øyner håp. (FriFagbevegelse, 14.02.20)

Om blomar og fiendebilete

Den einaste viktige skilnaden mellom jødar og arabarar er at den eine parten er okkupant og den andre er okkupert, meiner den palestinske forfattaren Raja Shehadeh. (Dag og Tid, 14.02.20)

Almmuha ođđa diktačoakkáldaga dárogillii

– Mu girjjit ja musihkka leat goabbalágan áššit. Ja leat maid áibbas goabbatlágan mihtut maid áiggun olahit daiguin, dadjá Holmberg, gii lea lihkostuvvan sihke čállin ja musihkkarin. (Avvir, 12.02.20)

Oda (23) får ut aggresjon gjennom slampoesi

I forrige uke deltok HVL-studenten på NM-delfinale på Litteraturhuset. (StudVest, 12.02.20)

– Folk vil heller snakke om poesi enn å lese poesi. Det er fakta!

I Norge har vi over 100 litteraturfestivaler. Under Litfest Bergen poengterer forfatter Mary Ruefle at vi går litt vel mye rundt den litterære grøten, heller enn å oppsøke det poetiske smørøyet. (Subjekt, 10.02.20)

Vi trenger denne plassen for kompromissløs ytringsfrihet

Bergen internasjonale litteraturfestival er blitt en skikkelig øyeåpner, skriv kulturredaktør Frode Bjerkestrand. (BT, 09.02.20)

Bokanmeldelse: Khaled Khalifa skriver galgenhumor fra Syria

Khaled Khalifa har valgt å bli boende i Syria, i alle fall periodevis. Han er denne helgen i Bergen der han deltar i panelsamtaler under arrangementet LitFest. (Aftenposten, 08.02.20)

Ord om hverdag bak murene

I Bergen og Bjørgvin fengsel har innsatte skrevet både noveller og dikt om sin hverdag. I dag gjester to av dem Littfest i Bergen. (Klassekampen, 08.02.20)

Bokanmeldelse: Oppløsning

Bergensaktuelle Khaled Khalifa viser ikke fnugg av finfølelse. Resultatet er opprørende og sterkt. (Klassekampen, 08.02.20)

Insisterer på å bli i Syria

BERGEN (NRK): Alle bøkene hans er forbudt i Syria, men Khaled Khalifa velger å bli. – Jeg kan ikke bo noe annet sted. (NRK, 7.2.20)

Bjørn (61) soner cannabis-dom. Fra fengselet skriver han avisinnlegg om legalisering

Bjørn Dahl soner en dom på fire år. Nå studerer han fem dager i uka på universitetet og skal holde innlegg på litteraturfestivalen i Bergen. (FriFagbevegelse, 07.02.20)

Anmeldelse: Lærd reise til landet der alt har hendt før

Den britiske arabisten Diana Darke avskyr det syriske regimet, men elsker folket og kulturen. Man kan ikke annet enn å beundre denne kvinnen som standhaftig driver gjennom sitt livs huskjøp – med ikke rent få dråper britisk humor. (NRK, 07.02.20)

Raseri og glemsel i regnbuenasjonen

30 år etter at Nelson Mandela ble løslatt fra fengsel, stiller en ny generasjon spørsmålet: Tilgav vi for raskt? (Vårt Land, 07.02.20)

Før hun fylte 15 hadde hun vært fengslet 9 ganger

Som tenåring ble Lynda B. Lowery banket opp og fengslet under kampen for svartes rettigheter. Til tross for arr og traumer oppfordrer hun bergenske skoleelever til å videreføre kampen for en bedre verden. (BT, 07.02.20)

Fra operaen til frontlinja

Demokratiforkjemper Jason Y. Ng holdt foredrag på Bergen internasjonale litteraturfestival i går. (Klassekampen, 07.02.19)

Hverdagen på scenen

Den sør-afrikanske performance-poeten Koleka Putuma er en av forfatterne du kan møte under Bergen internasjonale litteraturfestival. (Morgenbladet, 07.02.20)

NRK Åpen Bok: LitFestBergen

Bergen internasjonale litteraturfestival er igang, og Åpen bok vier hele timen til festivalstoff; intervjuer, opplesninger, samtaler og anmeldelser. (NRK Åpen Bok, 7.2.20)

– Litteratur og familien er viktigst

Teresa Grøtan tror lesing gjør henne til et bedre menneske. Hun er sjef for Bergen Internasjonale Litteraturfestival. (Klar tale, 06.02.20)

Poesi i alle varianter

En poetisk helaften kan bli høydepunktet under LitFestBergen. Forøvrig er det muligheter for sekstenmannsjazz, samefeiring og en god latter denne helgen. (BT, 06.02.20)

Lirker seg inn med poesien

For den samiske poeten Niilas Holmberg er kunsten en nøkkel til steder man ikke når gjennom politisk arbeid. På samenes nasjonaldag gjester han Littfest i Bergen. (Klassekampen, 6.2.2020)

Åpner opp om hverdagen bak murene: – En ensom tilværelse

Innsatte forteller om livet i fengsel under Bergen Internasjonale Litteraturfestival. En av dem er sauebonden, studenten, cannabis-forkjemperen og fengslede Bjørn Dahl. (BA, 4.2.2020)

– Alle er knyttet til hverdagen

Denne uken går LitFestBergen av stabelen. Fra 6. til 9. februar kan publikum møte både norske og internasjonale forfattere i samtale om «Hverdag». (BOK365, 4.2.2020)

Tar ytringsfriheten på alvor

HVERDAG: «Vi må skjønne hvilken kraft som kan ligge i litteraturen», sier festivalsjef for LitFestBergen, Teresa Grøtan. (Ny Tid, 4.2.2020)

«Det samiske språket drukner»

SAMISK: Det er ikke bare Bergen internasjonale litteraturfestival som feires 6. februar. Dagen er også samenes nasjonaldag: sámi álbmotbeaivi. «Sosiale strukturer gjør at samisk språk drukner», sier forfatter Sigbjørn Skåden, som deltar på LitFestBergen. (Ny Tid, 4.2.2020)

Selv krigen har sine hverdager

– Jeg unner ikke noen et liv som dette, sier syriske Khaled Khalifa. Han er en av flere forfattere som forteller om hverdager utenom det vanlige under LitFestBergen. (BT, 3.2.2020)

Det beste på kunstfronten i Bergen denne uken

Denne uken er språket en gjennomgående tematikk i Bergens kunstopplevelser. (Subjekt, 3.2.2020)

FORFATTARREGN OVER BERGEN

–  Vi er utruleg stolte over å kunne presentere forfattarar frå alle verdas kontinent, seier festivalsjef Teresa Grøtan, som torsdag i neste veke opnar dørene for Bergen internasjonale litteraturfestival. (Bergensmagasinet, 29.01.20)

Her er ti fine ting du kan glede deg til i 2020

I år kan du blant annet få med deg Picasso på Kode, Bowie-musikal under Festspillene og Robyn på Bergenfest. Her er ti fine kulturtips for det nye året. (BT, 2.2.20)

Del Innhald