Skip to the content
}

Romanens kraft

Portrett av Juan Gabriel Váaquez
Foto: Daniel Mordzinski

Romanen kan fortelle noe ingen annen sjanger kan si, i følge en av de største nålevende forfatterne i Latin-Amerika, colombianske Juan Gabriel Vásquez.

Romanforfatteren, høyt aktet både av kritikerne og et lesende publikum på en rekke språk, kommer til Bergen internasjonale litteraturfestival i februar. På festivalen vil han fortelle om romanene sine og temaet han skriver om: Vold og terror, blant annet hvordan narkokrigene i hjemlandet har påvirket en hel befolkning.

– Hvorfor velger du romanformen for å skrive om vold? Kunne du ha behandlet det samme emnet gjennom sakprosa?

– Jeg tror at skjønnlitteratur generelt, og romanen spesielt, kan fortelle noe ingen annen form for narrativ kan. Vi skriver romaner for å forstå historien slik verken historikere eller journalister kan. Romaner undersøker et territorium, kall det emosjonelt, moralsk, hva du vil, som er utenfor det sakprosaen kan nå. Jeg kunne behandlet volds-temaet i sakprosa, men jeg kan bare utforske menneskenes indre liv, moral og emosjonelle konsekvenser av å leve av og med vold gjennom fantasiens språk.

– Hva er det vanskeligste med å skrive om vold?

– Å være korrekt.  Eller heller: Å huske korrekt. Minnet kan forkludre voldelige hendelser. Jeg er kjent for å ringe venner og familie for å sjekke om jeg husker rett, eller om følelsene mine har redigert eller forstyrret det som skjedde. Det er et fascinerende fenomen, men veldig bekymringsfullt for en skjønnlitterær forfatter.

– Hvordan påvirkes det enkelte mennesket og samfunnet av et voldelig miljø?

– Ingenting tærer og bryter et samfunn mer ned enn vold. Det har direkte konsekvenser: Mangel på tillit, en følelse av å konstant være i fare, noe som påvirker de mest intime delene av livet – men det har også en uforutsette konsekvenser. Selv om vi ikke opplever vold direkte selv, er vi en del av traumet: Vi går gjennom psykiske endringer som varer livet ut. For å svare skikkelig på disse spørsmålene har jeg skrevet to bøker: Lyden av ting som faller og Ruinenes form. Jeg har ikke vært i stand til å gi bedre forklaringer.

Les meir

Juan Gabriel Vásquez

Han er rekna som ein av dei viktigaste latinamerikanske samtidsforfattarane. I romanane sine tematiserer Juan Gabriel Vásquez (Colombia) mellom anna heimlandet si valdelege historie prega av narkokrig.

Del Innhald